Tuesday, 16 September 2014

iman's indicator



Assalamualaikum
hello peoples. how ur iman? are they going great? or still stuck in the middle. macam lama dah tak buat entry islamik untuk peringatan diri sendiri. aku nie jenis pelupa. bukan aku saja. tapi semua orang. iman aku sememangnya sentiasa berubah. iman takdapat disukat. tapi kita tau diri kita sendiri kan. dalam beberapa hari nie, berapa kali kau tinggal solat? berapa kali kau spend masa depan quran? ALLAH!

masa aku menaip entry nie, tangan aku bergegar, maybe aku lapar atau memang entry nie memang kena dengan aku sendiri. kira kena tembak ke muka sendiri. oh. iman tak dapat disukat melalui penampilan. well says, kau tengok somebody tu pakai serban, pakai jubah. ikut sunnah nabi angkat seluar sampai buku lali, so kau nak kata iman dia kuat la tu kan?? jadi bila kau jumpa seseorang yang rugged, style mamat rempit, skater, kau nak kata dia tak beriman la?? hello people.. time to wake up.

it depend on yourself guys. it between you and ALLAH.

ingat pesan ustaz dan ustazah dulu, iman manusia senipis kulit bawang. walaupun tinggi iman seseorang, kekadang boleh jatuh merudum sebab dunia. well, sebab dunia sementara, iman seseorang boleh jatuh. aku bukan cakap dari perspektif orang alim, lantas aku sendiri bukan orang alim2. aku tengok melalui dunia. i have a thought. beriman kepada ALLAH, Kitab, Rasulullah, Malaikat, Qada' dan Qadar dan Hari Kiamat. sentiasa ingat dan beriman kepada 6 rukun iman. cuba lakukan setiap hari. i'll try. definitely.

semoga iman kita semakin mantap.
dan jangan sukat iman seseorang berdasarkan penampilan.

kawan,
in case aku lupakan sesuatu.. please ingatkan aku.

ilal liqa'




3 comments:

  1. Iman dengan dugaannya ; menguji kesabaran manusia utk mendapat redhaNya. Salam singgah di sini.

    ReplyDelete
  2. good sharing :D
    apa yg df tahu iman kita kejap naik dan juga kejap turun.
    manusia sentiasa melakukan kesilapan walaupun kecil

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!