Wednesday, 8 January 2014

Tips menaikkan berat badan



Assalamualaikum
aku kurus kering macam tiang. wahaha. tak la macam tu sangat. cuma aku kurus dan boleh dikatakan tinggi sederhana 156cm dengan berat 40kg. *wwaaa~ berat aku tak berubah sejak form 3 kalau tak silap*. kalau ikut BMI pun aku memang kurang berat badan.

dan aku sedang menanam misi untuk menambah berat badan. so aku share la tips menambah berat badan AKA tips menaikkan berat badan dengan korang semua. mana la tau korang pun sama macam aku. :D


banyak makan makanan yang berprotein dan karbohidrat tinggi
macam makan banyak ikan, telur, nasi dan jangan lupa makan sayur sayuran dan buah buahan. biar seimbang tapi makan protein dan karbohidrat ambik je banyak2. tapi banyak sangat pun tak boleh jugak. membekalkan tenaga :D

jangan tinggalkan makan malam atau dinner
siang2 kita dah penat buat segala macam aktiviti so masa malam pulak kita charge tenaga dengan makan dengan sihat. haha~

makan mengikut masa
sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. makan makanan yang seimbang ye kawan. macam nasi putih+kari ayam+sayur kubis masak lemak+air kosong. untuk sarapan pagi pun bagus lagi kalau dapat makan nasi kan. :D boleh jugak makan petang. :3

snek tambahan
snek nie bukan bermaksud macam twisties, coca cola dan segala macam snek makanan ringan yang lain. snek nie macam buah buahan cam epal. nak makan masa free2 pun boleh. sandwich ke, susu rendah lemak dutchlady ke, kacang2 macam tu. *ma faveret* :D.

ambil vitamin untuk menambah selera makan
macam aku, bapak aku bagi vitamin B untuk tambah selera makan aku. tapi sampai sekarang aku tak layan vitamin tu sebab pahit makkk. aku tak suka benda pahit. :3

bersenam atau bersukan
menambah berat badan bukan bermaksud menambah lemak dalam badan. haha~ so kita bersenamla untuk elak lemak berlebihan kan. selain tu boleh jugak tambah otot muscle dan sebagainya. heheee

sekian saja tips menaikkan berat badan. so doakan aku berjaya menaikkan berat badan dengan ideal. :D
inshaALLAH.
ilal liqa'



8 comments:

  1. waa berat awak dan tinggi awak sama lah mcm kita..kita pun ada masalah nak naikkan berat badan :( tq bg tips2 ni hee :D

    ReplyDelete
  2. Seronoknyeee tak payah pkir psl diet. tips turunkan berat bdn ade tak ?hee

    ReplyDelete
  3. kita tak suka post ni
    *jeling maut*

    Hahahahahahaha alaa sampai hati hm hihihihi.
    Qilah punya berat dah melampau dah acano ni hohohoho

    ReplyDelete
  4. kalau BV nak naikkan berat badan, akak pulak nak turunkan berat badan.. hehe :)

    ReplyDelete
  5. La hai, mmg kurus ni, dulu kak pon kurus begini. Memang schedule mkn xmenentu... Tp skrg berat sdh 5 kg add, biasa 42 kg time anak dara, size jeans 23-24 saja >_<

    ReplyDelete
  6. Akk . . Sya pun krang brat bdan .. Nk kta lngsing mcm tk. Kering tu ada lh jga .. haha ..
    Nice info .. InshaALLAH nk try :)

    *trfikir jga.. ALLAH dh bgi krus nk tmbh brat bdn pulok ..sabo jo lh*

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!