Wednesday, 29 January 2014

komitmen

Assalamualaikum
meh cerita pasal komitmen. muahaha. masih belajar dah cerita tentang komitmen bagai. masa kelas computer organisation, ada orang bukak cerita tentang kawen. siap tanya lecturer tu lagi bila nak kawen. hahaha~ so dengan selambernya lecturer tu cakap mengenai komitmen.

"bila dah kerja nanti korang tau la komitmen korang kat mana" lebih kurang yang macam tu la lecturer tu cakap. aku rasa komitmen dia masih terhadap family. sebab lecturer tu masih ada adik yang bersekolah. so tanggungjawab terletak kat bahu dia sebab bapak dia dah takda. terharu kot aku dengar.

pastu, teringat pasal aku sendiri. sebak pulak. muahaha. aku anak sulung. kira harapan keluarga. walaupun perempuan, memang aku dah rasa aku ada tanggungjawab kat family aku. jauh dari family memang mengajar aku banyak benda.

sepanjang dalam belajar kat tempat jauh. *takda menda jauhnye pong~ hee*
aku memang taknak susahkan mak bapak aku dengan mintak duit tiap bulan. aku bergantung pada ptptn. walaupun kekadang aku boros *gilaaaa boros*. tapi tetap taknak mintak duit ngan family. aku taknak susahkan mereka yang masih tanggung adik2 aku yang masih sekolah. tapi kalau balik rumah mesti bapak aku ada bagi jugak duit belanja. terharunyaaa :')

mak selalu kata, mak bapak tak dapat bagi duit tiap bulan macam orang lain, jadi pandai2 la berjimat. tapi kenapa la aku nie boros ya? :(

aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. hidup bersederhana. aku suka hidup bersederhana. sebenarnya banyak lagi orang yang lebih susah dari aku. :')

emo sikit bila cerita pasal family. muahaha~ :3

i love them forever and after :)
ilal liqa'



2 comments:

  1. Awww cantiknyaa gambar tuuu <3
    hhehehehe
    love mine too hihi
    eh qila pun hidup susah gak <3
    bagus jugak boleh muhasabah diri hihihi

    ReplyDelete
  2. Saya bukan anak sulung tapi dapat rasa dah tanggungjawab yang saya kena tunaikan.

    Parents saya pun selalu cakap benda yang sama, berjimat. Dulu masa baru start belajar, rasa bersalah sangat nak minta duit dekat parents. Tapi memang masa tu terpaksa, jadi tebalkan muka. Bila financial dah stabil, memang langsung tak minta dah sekarang. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!