Saturday, 29 June 2013

Tips buat nota ringkas

Assalamualaikum
hari nie aku nak kongsi tips dalam membuat nota ringkas supaya kita senang nak faham. sebagai seorang pelajar tentunya kita akan banyak buat nota kan? kalau nota serabut macam mana diri sendiri nak faham. hehe. aku pun baru belajar cara yang betul untuk buat nota ringkas. :D bagi aku dulu kalau buat nota senang nak faham ialah perkara2 yang kena buat ialah


  • buat nota ringkas yang berwarna warni tapi jangan la over sangat. contohnya tajuk besar satu warna. isi satu warna dan gariskan kata kunci dengan satu warna lain.  cara ini memudahkan kita untuk mengingat. :D
  • selain tu, korang mesti la buat dengan kemas dan teratur mengikut tajuk dan isi yang sesuai. jangan main hentan kromo je tau.
  • paling terbaik supaya senang ingat, korang buat peta minda. cara tu antara paling berkesan untuk mengingat nota2 penting.
  • lagi satu, korang boleh guna ayat sendiri macam short form atau ayat2 yang menarik supaya korang senang faham. dah nama nota korang sendiri kan?! :D
  • jangan lupa tinggalkan ruang kosong supaya senang korang nak tambah ayat pada masa2 tertentu. takpun guna sticky notes cam aku. suka hati aku je nak lekat kat mana :P
  • pastu dah siap nota korang? baca dan fahami. kalau boleh korang buat la nota tu jadi noa kocek kecil lagi comel supaya senang nak bawa kat mana2 dan baca dimana mana je bila korang free.  heee~
nie hampir sama cam sticky notes yang aku ada. aku memang suka benda2 comel bagai nie. hehe :D


sekian saja la cara buat nota. sebelum memulakan sesi pembelajaran korang bila dalam kelas. baca la dulu doa supaya diterangkan hati supaya senang menerima ilmu yang disampaikan oleh cikgu atau pensyarah. hee~ aku saja nak mengingatkan diri aku sendiri sebab aku nie jenis suka termenung dalam kelas. wakaka~ :D harap cepat2 la berubah ya. :D

harap bermanfaat :)
ilal liqa' 


Friday, 28 June 2013

aku minat dakwah tapi

aku minat dakwah tapi aku sendiri tak sempurna lagi dari segi agama macam mana aku nak berdakwah?
aku minat dakwah tapi solat aku sendiri masih tak menentu macam mana?
aku minat dakwah tapi tajwid aku pun masih tunggang langgang macam mana?
aku minat dakwah tapi aku sendiri pun banyak dosa macam mana nak berdakwah?

aku minat.
aku akan cuba perjuangkan.
aku akan cuba ubah diri aku.
aku akan berusaha mendekatkan diri kepada ALLAH.
aku pasti boleh.
dakwah itu indah. :)

Thursday, 27 June 2013

Diploma Teknologi Maklumat (Pengaturcaraan) Semester 1 (PMU)

Assalamualaikum
seperti yang korang tau. aku baru je sambung belajar dalam bidang IT in programming aka Diploma Teknologi Maklumat Pengaturcaraan. memula aku nak cerita pasal apa yang akan aku belajar di semester 1 di politeknik mukah sarawak nie. heheee. kali nie aku akan penuhkan ruang blog aku dengan pelbagai cerita tentang diri aku dan politeknik mukah sarawak walaupun kami baru je berkenalan. ahhahaa. cewahhh.

ok2. kat semester 1 nie apa yang aku study ialah

AA102 - pendidikan islam
AE101 - communicative english 1
AR101 - ko-kurikulum1
AS101 - soft skills
BA102 - mathematics
FP101 - programming principles
FP104 - computer hardware
FP105 - computing essentials

ada 4 subjek yang masuk dalam Final Exam
BA102 - mathematics
FP101 - programming principles
FP104 - computer hardware
FP105 - computing essentials

final exam nanti cuma subjek tertentu je yang aku akan hadapi. yang lain markah diambil dalam kelas je. heee. alhamdulillah. dalam perkenalan dengan Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK) semua berjalan dengan lancar. hehehehhe. setakat pemulaan nie aku rasa semua pensyarah baek2 belaka. yang penting tegas. heee. tegas la sangat kan? :D

then the best part is. *drumroll* heee~ pensyarah yang baek hati semua bercakap dalam dwibahasa which is malay n english except for communicative english la kan. hahaaha~ thanks la pada diaorang sebab memahami. heheh. harap la aku boleh speaking london so fluently. kakakaka :D harap la aku berjaya hidup sebagai pelajar bidang IT. muahaha. aku akan belajar mencintai matematik seadanya walaupun dulu aku amat membencinya. heheheh~ *jiwang pulak ayat aku kan*


korang doakan aku banyak2 ya.  :D
aku harap nie serba sedikit info kalau korang berminat belajar dalam bidang IT. nanti aku akan update lebih banyak maklumat. inshaallah.  :)

kalau korang nak tanya apa2 contact fanpage aku di sidebar. :D

harap bermanfaat. :)
ilal liqa' :D

Tuesday, 25 June 2013

aku di (JTMK) PMU

Assalamualaikum.
apa khabar korang? aku sakit tekak laaa. rasa cam nak mati. *hiperbola je lebih nie* muahaha
hari nie first day aku masuk kelas. muahaha. alhamdulillah first kelas aku pendidikan islam. masa tiga jam. tapi tadi mungkin sebab lecturer tu ada hal apa entah. kami balik habis awal dan ada masa hampir dua jam rehat. wakakaka! lama dok?

then kelas kedua programming principle. belajar asas dia la dulu. biasa la. aku kan ambik Diploma Teknologi Maklumat (pengaturcaraan). macam pening je kepala aku belajar pasal benda tu semua. aku nie dah la otak lembab paras lutut. heheheehehhehehehe. harap ALLAH mudahkan urusan aku kat sini ya. inshaallah :)

pastu kelas ketiga computer hardware. wwaaaa. cayalah semua pasal komputer. aku ada basic je. tapi basic memang tak cukup la kalau nak belajar pasal komputer nie semua. belajar tu lebih kepada pc aka personal computer. yang laptop tu apa guna pulak ya? sama je la fungsi dia kan. tapi lecturer belum suruh bawak laptop lagi.  :D

ok2. banyak pulak aku membebel kan. muahaha~

nanti la aku update lagi pasal benda nie semua.

ilal liqa' :)


Sunday, 23 June 2013

Minggu Suai Kenal Politeknik Mukah Sarawak sesi 2013



Assalamualaikum.
apa khabar korang? uhuk uhuk. .lama dah aku tak online. muahaha. biasala kan. kalau masuk poli baru minggu 1. memang kena jalani orientasi yang memenatkan. tapi kami tak gelar tu minggu orientasi pun. kami gelar minggu suai kenal. atau lebih dikenali sebagai MSK. best gak. tapi yang tak bestnya penat dan tak cukup tidur. penat la weh penat.  dah lah tak cukup tidur. bangun pukul 3 pagi semata mata taknak berebut mandi. tidur malam2 lak dalam pukul 12.30 sebab nak sediakan barang untuk esok.

thanks la to akak2 dan abang2 fasilitator yang berbaek hati sanggup berpenat lelah demi kami. muahaha. aku lagi la penat. sayang la takda kamera. takda kenangan first time masuk poli. hmm. sedih sat. nak mintak ngan  akak n abang senior. aku nie malu2 kucing lak. hahaha. :D nyampah sat. :)

baru sat tadi ada program oh my solat. bermula dari semalam. tacing sungguh pogram tu. banyak kali gak aku tersedar bahawa betapa berdosanya aku selama nie. adakah aku muslimah? belum lagi laaaa. aku harap masa nie la sesuai untuk aku berubah menjadi seseorang yang lebih baek. inshaallah. korang doakan aku ya. esok dah mula belajar pasal teknologi maklumat (pengaturcaraan) programming.  :) nervous pulak jantung aku nie hah.  :)

malas dah nak cerita panjang2. well. .haha
aku nie sensitif betul kalai cerita pasal mak bapak. asyik nak meleleh air mata nie.
biasa la kan. aku baru first time duk jauh dari family.
aku nak balikkk!! waaaa~

aku nak belajar betul2 dah. tak nak lagi main2. serious!!! :D

ilal liqa'
ada masa aku sambung lagi. :P

Saturday, 15 June 2013

Hukum Fotografi Dalam Islam

Assalamualaikum
sekarang banyak yang minat bidang fotografi termasuk la aku. dalam islam ada jugak hukum hakam fotografi. jadi sebagai orang islam yang minat bidang fotografi. kita wajib ambik tau pasal hukum hakam nie. :)


1. Apa hukum fotografi?
Hukum asal bagi gambar fotografi adalah diharuskan selagimana tidak terdapat unsur-unsur yang diharamkan dalam syariat Islam seperti untuk mengagungkannya. Pengagungan ini sama ada kerana agama atau dunia. Lebih-lebih lagi yang diagungkan itu adalah orang-orang kafir dan fasik dan artis-artis yang melampau.


2. Apa hukum mengambil gambar model yang tidak menutup aurat?
Haram samada model lelaki, wanita ataupun khunsa. Apatah lagi jika gambar yang diambil adalah gambar bogel.


3. Apa hukum menyebarkan gambar yang tidak menutup aurat untuk tatapan orang lain?
Setiap yang haram dilihat maka haram juga diperlihatkan kepada orang lain. Maka, haram menyebarkannya samada di internet, majalah, akhbar dan lain-lain. Selama mana gambar-gambar tersebut belum didelete, maka selama itulah fotografer mendapat saham dosa. Termasuklah model gambar tersebut.


4. Halalkah rezeki yang saya perolehi hasil upah mengambil gambar pengantin atau model yang tidak menutup aurat?
Tidak halal. Mengikut kaedah fiqh, yang haram penggunaannya, haram pula memperolehnya. Contoh lain, jika minum arak itu haram, haram juga kita menjualnya walaupun kita tidak minum arak. Permintaan pelanggan bukanlah alasan untuk mengharuskan yang haram.


5. Apa hukum mengambil gambar pre-wedding?
Foto pra-perkahwinan pasangan pengantin baru Islam yang merakamkan aksi intim sebelum majlis akad nikah, dikategorikan sebagai budaya haram di sisi Islam. Yang menjadi isu ialah sentuhan antara lelaki dan wanita yang belum berkahwin adalah haram kerana pasangan itu bukan muhrim kerana mereka belum sah dinikahkan.


6. Bagaimana dengan gambar pengantin yang sudah sah berkahwin berposing dan berpelukan?
Walaupun sudah sah sebagai suami isteri, itu tidak bermakna harus bercumbu-cumbuan, berkepit dan berposing secara berlebihan di atas katil untuk tatapan umum . Tidak salah berposing dengan mesra. Tapi jagalah batasannya agar tidak terlalu over dan boleh membangkitkan shahwat orang yang melihatnya.


7. Saya hanya ingin berkarya. Saya hanya perlukan kritikan terhadap hasil karya tersebut.
Kembali kepada Islam samada kita ini fotografer, model ataupun siapa saja. Tunjukkan kepada orang lain bahawa gambar yang cantik tak semestinya model yang tidak menutup aurat atau yang haram dilihat. Islam tidak menghalang fotografi cuma kita perlu mengawalnya sahaja agar tidak melampaui garis panduan agama.

*rujukan : komuniti iluvislam , media.isnet , iniwootwoot , digitalmukmin
Sumber Terbaik 'jazakallahukhair. syukran atas ilmu :)


Alhamdulillah. kita dah tau apa hukum fotografi. so jangan la langgar hukum lak semata mata nak untung. tak boleh camtu tau. :) hidup cara islam inshaallah hidup bahagia. rezeki pun halal. :)

harap bermanfaat :)
ilal liqa'

Friday, 14 June 2013

start packing bagai -..-


Assalamualaikum. 



16 haribulan nie aku daftar politeknik. sekarang tengah sibuk packing bagai nak rak. muahaa. banyak lagi barang belum beli. mana nak gali duit tengah bulan camnie kann? :D

pagi tadi jenjalan tengok barang n buat kad bsn ngan mak. banyak pulak makanan yang mak beli. muahaha. dan tetiba tengok kedai kamera. aku kata aku akan beli kamera nie *tunjuk DSLR canon/nikon semua la aku tunjuk* dan mak pun kata "beli la kalau ada duit. kalau minat beli". aku memang minat pun. takpa. ada duit nanti beli kan mak? hehe

sekarang aku rasa excited dan sedikit gementar. aku lapar. 

ilal liqa' *ada masa aku update lagi bz aiihhh!*

Wednesday, 12 June 2013

Buatku Di Sana

Assalamualaikum. 
aku suka lagu Buatku Di Sana (original)
best je bunyi dia. hehe. lirik pun penuh makna.  :)



Song by Akir. Lyric by Frozen. 

Sering harungi sendiri.. 
Kekurangan diri.. Hanya Tuhan mengerti...
Tak mengharap sang cinta...mahupun di cinta...
Umpama tiada rahsia...

Bridge : Kau sinar hati ini... 
Biarpun hanya sesaat di sisi...
Pelita..kala hati berduka..
Kau hulurkan.. oh tangan mu kala hilang arah....

Chorus :
Masih kau hadir jua...
Menepis gelora...
Tatkala aku merasa kecewa...

Duniaku berubah..
Kelam tak bermakna..
Namun semangatmu.. ada di jiwa...

Harapan kau beri...
Cintamu bersemi...
Airmata ku tak bisa meniti...
Kala nafas akhirku.. Kau yg di hati...

Usah menangis sendiri...
Sayang ku kn pergi..
Senyumlah usah meratapi...
Kerna ada masa kita..
Di takdir Yang Esa..
Cukuplah buatku disana...

Ulang bridge & Chorus.

Bridge II : Aku bagai bintang menghiasi alam maya... Meninggalkan sinar tanpa kilau yg bercahya.. Detik percintaan persis satu anugerah... Tak ku pinta... Hanya tercipta...


aku suka dengar muzik yang simple2 je. :)
ilal liqa'


Tips Pemakanan Untuk Menghilangkan Jerawat

Asssalamualaikum.
semua tau bahawa jerawat adalah salah satu benda yang paling dibenci golongan wanita. hehe. jerawat boleh tumbuh dari beberapa sebab tertentu. tap kali nie kita tak nak cerita pasal sebab. kita nak cerita pasal tips pemakanan untuk menghilangkan jerawat secara semula jadi. yuuupp. secara semula jadi. di samping kita nak hilangkan jerawat boleh juga kita berdiet secara sihat kannn. semua dari cara pemakanan kita je. muahaha. pasnie nak control sikit makanan yang akan masuk dalam perut nie. jerawat dah naik -..-



Empat pemakanan tersebut adalah:

1. Kurangkan pengambilan gula
Bagi anda yang suka makanan manis, cuba kurangkan. Walau pun tiada kajian terperinci mengenai gula penyebab jerawat tetapi ramai doktor menyatakan pengambilan gula dalam kuantiti yang banyak boleh menyebabkan jerawat semakin teruk. Contoh makanan yang mempunyai gula berlebihan adalah coklat, kek dan minuman ringan.

2. Minyak ikan membantu jerawat sembuh
Ikan bukan sahaja baik untuk kesihatan di dalam badan. Ikan juga mengandungi omega 3 di mana ia memberikan kebaikan kepada kulit anda dan mencegah pembentukkan jerawat. Lebih elok anda memilih ikan yang dimasak sup daripada bergoreng.

3. Vitamin untuk mencegah jerawat
Vitamin penting untuk mencegah dan merawat jerawat. Antara vitamin yang paling penting untuk kulit adalah Vitamin A, E dan B5. Contoh terbaik makanan yang mengandungi vitamin tersebut adalah buah-buahan seperti betik, pisang dan apple.

4. Pengambilan “Zink” untuk merawat jerawat.
Makan telur, bijiran dan cendawan untuk merawat jerawat kerana ia adalah sumber utama zink. Zink adalah sejenis mineral yang dapat memberi kekuatan kepada imunisai di dalam badan anda untuk merawat pelbagai penyakit temasuklah jerawat.

sumber terbaek


kannn? dah baca semua? so. kalau korang berjerawat dah sekarang. jom la amalkan cara pemakanan nie untuk menghilangkan jerawat. inshaALLAH berkat usaha dan doa hilang la jerawat korang tu nanti. :)

ilal liqa'
jazakallahukhair. :)

Monday, 10 June 2013

tak larat pulak

Assalamualaikum

based on the picture. i really tired lar. 
muahaha. .nampak tak perubahan kat blog nie? 
blog makin lebar. :) sengaja aku buat macam nie. 
sebab nak letak gambar besar gedabak la kan. 
cantik kan letak gambar besar2 camnie? muahaha. 

berbalik pasal cerita asal. aku penat sebab banyak benda kena uruskan. naik biol kepala otak aku. itu kena buat ini kena buat. semua aku sanggup sebab nak sambung belajar. hehe. siapa la taknak sambung belajar kan. walaupun penat aku gembira jugak sebab dapat banyak pengalaman sepanjang aku berurusan dengan pelbagai jenis orang.

aku nie sebenarnya anak bapak. dulu semua bapak aku uruskan mak aku pulak uruskan rumah je. sekarang pulak, bila masuk bab sambung belajar memng bapak aku yang uruskan jugak. tapi yang explain panjang2 aku sendiri la. yang kena daftar itu ini semua aku yang buat. aku pergi sensorang kat beberapa bank buat akuan. takpe la. SAYA OK SAYA DAH BESAR. aku dah 18 tahun. *dah boleh kawen pun. muahaha*


cantikkk. :D 

satu lagi. tak larat dah nak ambik tempahan edit template. 
otak aku cramp dah sebab banyak fikir. hehe
takdak idea lagi dah nak mendesign bagai nie
so aku tutup la tempahan edit template sementara waktu.
yang dah ada pun ambik masa beribu tahun nak siap. hhe
harap maaf bagi sesiapa yang tempah edit template tu. :D


apa pendapat korang pasal blog aku?
loading lambat, slow ke laju??
jawab2. aku nak buat survey lelaju. :D
harap sudi la bagi komen. panjang lebar pun takpe. aku suka. :P

ilal liqa'
jazakallahukhair

Saturday, 8 June 2013

Freebies : gambar/icon untuk header

Assalamualaikum
risau pulak aku bila bjt belum diterima pihak politeknik mukah.
sedangkan aku dah hantar lebih seminggu yang lalu.
nak kol asyik tak dapat. 
perlukah aku hantar sekali lagi?
tarikh last hantar 13 jun. 
hmm. peningnya. 

btw aku sesaja rajin nak bagi freebies. muahaha
nak ambik bagitau ya.  :)












ilal liqa' :)


Friday, 7 June 2013

Baby and Me *korean movie*

Assalamualaikum.
hari nie aku nak cerita pasal korean movie. muahaha. enta la kenapa aku boleh terjebak dengan korea2 nie semua. korea je tau bukan kpop. heehee. aku tau movie yang aku nak cerita kali nie mesti ramai dah tengok kan? aku pun dah tengok lama. cuma sebab aku bosan taktau nak cerita pasal apa jadi aku cerita la pasal movie kan.

baby and me *korean movie* mengisahkan seorang budak lelaki sekolah menengah berumur 18 tahun yang nakal dan suka buat kacau kat sekolah dia. kira macam troublemaker la kan. dia selalu gaduh2 sampai mak bapak dia penat dah bagi nasihat dan akhirnya mak bapak dia lari dari rumah. *canggih filem nie. mak bapak pulak lari. haha* walaupun mak bapak dia lari. dia tak malu pun tapi gembira boleh bebas buat apa yang dia nak kat rumah. *ish2* . dan pada suatu hari yang hening kat kedai. dia nak beli barang untuk parti kat rumah. sedang membeli dan dia balik kat kart yang dia tinggalkan kat belakang jap. siapa la yang tak terkejut beruk la ternampak ada baby dalam kart dia *siapa la buang anak dalam kart orang nie* muahaha. ada surat suruh jaga baby tu dan kononnya baby tu anak dia. so dalam keterpaksaan dia jaga la baby tu. dia bawak baby tu kat sekolah dan pergi bekerja. dalam masa tu banyak perkara la yang terjadi. paling cian bila dia curi  susu untuk baby tu sebab takdak duit. muahaha. cian betol. part yang paling sedih bila baby tu nak kena bawa kat luar negara. punya lah menangis si lelaki nie tadi. *tau2 je la bila korea2 menangis nie. meleleh habis*. hehe. seterusnya. korang tengok la sendiri ya. :D


Jang Keun-suk as Han Joon-su *hero hensem* melting 360 degree :D
Moon Mason as Baby Woo-ram *baby hero* comel sangat rasa nak cubit2 sampai kembang.  :D
Kim Byul as Kim Byul *heroin* comel lotte macam anime aku tengok. kakaka :D
Ko Gyoo-pil as Ki-seok
Choi Jae-hwan as Choon-seong




nie part paling sedih. uhuk2. . -..-


ehem2. 

awak hensem~ melting -..-
ala jangan la tengok aku macam tu. malu tau! muahaha
*perasan tahap cipan*

aku tak suka dia camnie T.T

ape nie T.T

Jang Keun-suk tu aku suka stail dia dalam filem baby and me. nampak maskulin dan kelakian. aku tak berapa suka stail dia rambut panjang warna coklat tu. tak hensem dah. muahaha.



Moon Mason
comelnya budak nie. geram2. *comel sangat sampai aku letak gambar dia besar gedabak kat sini*


sampai sini saja ya. kalau korang nak tengok. kat youtube ada full movie. :D
p/s : esok lusa tulat entah la bila. aku nak cerita pasal drama korea ROOFTOP PRINCE pulak. tunggguuuu!

ilal liqa' :)
jazakallahukhair :)

Freebies : Gambar untuk header *kamera*

Assalamualaikum
kali nie freebies gambar transparent yang sesuai untuk letak kat header.
kalau nak decorate apa apa pun boleh jugak guna gambar nie semua. :)
kalau nak ambik bagitau dulu tau. penat i cari kat google. :D

semua nie gambar kamera2. aku minat kamera2 nie. :D hehe

















ilal liqa'

Freebies : Polka Dots *big* Background

Assalamualaikum
nie freebies polka dots pulak.
sesuai untuk background blog atau twitter. :)
kalau nak ambik komen ya. 

sebelum tu tolong klik ya. hehe. thanks. :D









ilal liqa' :)

Thursday, 6 June 2013

true gamer

Assalamualaikum.


are u a gamer? which game u loved the most? DOTA or Counter Strike? muahaahaa. for me as a girl i love kinda cute game like burger shop, plants vs zombies, bookworm, cake mania n so on lah. but sometime when i feel so bored with all those cute games. i tried some action games like need for speed n GTA and i hate it! speechless u know. muahaha. watchout for my broken english. whatever lah. i tried hard to achieve some level in certain action games. but i failed and i will hate the games forever! 

aku suka burger shop sebab dia comel. muahaha. siap main telan air liur lagi bila tengah siapkan order kan. hehehe. aku pun suka game cake mania yang jenis mainstreet. konsep dia sama kan. siapkan order untuk pelanggan. bagi aku permainan macam nie la best.

aku pun tak berapa suka game yang brutal cam games untuk pencuri, mat rempit dan membuli benda comel. games apa yang pijak benda comel n kecik tu? hahaha. tu games jahat. :P tambahan pula bagi aku games plants vs zombies tu ok la ckit. tak ganas pun. cuma yang ganas zombie makan tumbuhan2 yang comel. so sebagai gamers kita mestilah protect tumbuhan comel tu kan. :D hee




atas sebab laptop aku selalu lag. aku delete banyak games yang aku rasa tak berfaedah. banyak la games tu. gagagaga. sayang jugak nak delete. tapi sebab laptop aku hanya aku yang conquer. so aku delete games yang aku rasa langsung tak bawak faedah sampai banyak mulut lak adik2 aku yang hot. marah lettuw! whatever lah kau. :D

p/s: jangan selalu sangat main game. tak elok. sia2.  :D

ilal liqa' 


Wednesday, 5 June 2013

rasa nak tukar design blog la

aku rasa nak tukar design blog la. mungkin tukar tema photography dan simple. putih je. dan ruang entry besar gedabak sebab nak letak gambar full size. aku tetap guna simple template sebab senang nak edit. muahaha.

korang rasa camna? patut ka aku tukar template? 

idea pliss? kalau korang ada idea mengedit lebih gempak. share2 gak ea. :)

ilal liqa'

Tuesday, 4 June 2013

Doodle Cute Monster

ASSALAMUALAIKUM
aku rajin godek2 paint tool sai.
jadi tangan gatal nak buat dodol eh doodle. 
harap jangan muntah dengan "kecomelan" doodle2 aku nie :)






kalau nak ambik untuk buat header atau apa2. 
bagitau ya. jangan curik tau!

ilal liqa'