Thursday, 11 July 2013

Pertama kali puasa tanpa family di sisi

Assalamualaikum
apa khabar korang? lama dah rasanya aku tak menaip kat blog nie. cian blog aku terbiar. heeeee~ meskipun aku sibuk ckit tapi aku tetap nak luangkan masa nak cerita kat korang pasal pertama kali aku berpuasa jauh dari family. agak awkward and sedih la sikit.

bangun sahur dalam pukul 4 macam tu. kat henpon dah set jam tapi biasa la aku nie kan. dah set jam bangun jap pastu tido balik. apa kejadahnya tu??!! hahaa. nasib baek la roomate aku semuanya okey dan baik hati. terharu agaknya diaorang kalau baca nie. hehehe. :D kami sahur kat meja study sendiri dan pastu solat subuh pun sendiri2. :)

dah study apa semua. ada ceramah lak dalam pukul dua hingga 3 lebih camtu. lepas habis aku dengan kawan2 yang lain pergi bazar ramadhan kat mukah nie untuk beli makanan berbuka puasa. aku beli tak la banyak. aku beli laksa sarawak, isi ayam dan abc milo je pun. tu pun da cukup banyak bagi aku. bazar kat mukah nie kecik sikit berbanding dengan bazar ramadhan kat sibu (tanah tumpah darahku).

dah berkumpul dalam bilik tunggu masa berbuka. dah berbuka pun. aku rasa sedih lah pulak. tapi tak la sampai nak nangis. hahaha~ tetiba roomate aku dapat panggilan and tetiba dia menangis dalam ketawa kot. comelnya. hehe~ rupanya dia baru bercakap dengan bapak dia. dia kata bapak dia dulu menangis. jadi dia pun ikut menangis sekali. kami seroomate kecoh kot cakap 'jangan menangis, nanti kami nangis juga' hampir camtu la bunyinya. semua baru first time jauh dari family bila berpuasa. mestilah sedih kan. inilah cabaran hidup sebagai pelajar politeknik. :) cewahhh. :)

esok lusa tulat aku akan update tentang kursus 1citizen. hehehe~
sekian,
ilal liqa'

8 comments:

  1. Mesti la sedih sangat-sangat . Selalunye sahur mak kejut . Bila dah duduk jauh , henfon yang "kejut" . Makanan pon hidang sendiri . Hehehe :D

    ReplyDelete
  2. Ramadan Kareem dik..adatlah bila belajar jauh memang begitu. tapi xpe, itu kan boleh jadi pengalaman hidup. :)

    ReplyDelete
  3. @Ainim Suju btl2. .mmg 1 pengalaman yg ssh dilupakan. . :D

    ReplyDelete
  4. Wah bestnya dapat hdup berdikari macam tu :) tapi nanti rindu parents. :( huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. pengalaman baru tu.. hehe :D akak dah nak masuk 7 tahun puasa berjauhan drpd family.. hehe :D

    pengalaman mendewasakan kita ^^

    ReplyDelete
  6. alala, kesiannya...hehe mmgla mcm tu if jauh dri family...kena biasakan diri berdikari T_T....Bv homesick ke? hehe... ;)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!