Saturday, 29 June 2013

Tips buat nota ringkas

Assalamualaikum
hari nie aku nak kongsi tips dalam membuat nota ringkas supaya kita senang nak faham. sebagai seorang pelajar tentunya kita akan banyak buat nota kan? kalau nota serabut macam mana diri sendiri nak faham. hehe. aku pun baru belajar cara yang betul untuk buat nota ringkas. :D bagi aku dulu kalau buat nota senang nak faham ialah perkara2 yang kena buat ialah


  • buat nota ringkas yang berwarna warni tapi jangan la over sangat. contohnya tajuk besar satu warna. isi satu warna dan gariskan kata kunci dengan satu warna lain.  cara ini memudahkan kita untuk mengingat. :D
  • selain tu, korang mesti la buat dengan kemas dan teratur mengikut tajuk dan isi yang sesuai. jangan main hentan kromo je tau.
  • paling terbaik supaya senang ingat, korang buat peta minda. cara tu antara paling berkesan untuk mengingat nota2 penting.
  • lagi satu, korang boleh guna ayat sendiri macam short form atau ayat2 yang menarik supaya korang senang faham. dah nama nota korang sendiri kan?! :D
  • jangan lupa tinggalkan ruang kosong supaya senang korang nak tambah ayat pada masa2 tertentu. takpun guna sticky notes cam aku. suka hati aku je nak lekat kat mana :P
  • pastu dah siap nota korang? baca dan fahami. kalau boleh korang buat la nota tu jadi noa kocek kecil lagi comel supaya senang nak bawa kat mana2 dan baca dimana mana je bila korang free.  heee~
nie hampir sama cam sticky notes yang aku ada. aku memang suka benda2 comel bagai nie. hehe :D


sekian saja la cara buat nota. sebelum memulakan sesi pembelajaran korang bila dalam kelas. baca la dulu doa supaya diterangkan hati supaya senang menerima ilmu yang disampaikan oleh cikgu atau pensyarah. hee~ aku saja nak mengingatkan diri aku sendiri sebab aku nie jenis suka termenung dalam kelas. wakaka~ :D harap cepat2 la berubah ya. :D

harap bermanfaat :)
ilal liqa' 


12 comments:

  1. nak guna short form pun takpe, sebab nota kita sendiri kan? hehe.. akak suka yg warna warni tapi janganla over sangat.. setuju ngan tips adik ^^

    ReplyDelete
  2. selalu nak beli benda sticky tu, tapi bila dah ada kat depan mata, tak ada hati nak beli pulak.. alahai.. btw, thanks share tips ni.. ;)

    ReplyDelete
  3. buat biar diri sendiri faham.
    buat tapi tak faham, susah jugak tu.

    ReplyDelete
  4. macam kak Ros, kalau tulis nota mmg akn tulis seringkas yang mungkin...

    ReplyDelete
  5. blog anda direview :)

    http://nikainaa.blogspot.com/2013/06/review-blog-5-blogger-yang-comel.html

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum...duniaku vanilla,

    nice sharing...

    mselim3

    ReplyDelete
  7. Trima kasih.info yg sangat brmanfaat.
    Barakallahufik

    ReplyDelete
  8. bagus dan sungguh berguna walaubagaimanapun saya menyukai nyer sangat TERBAIK AH!!!!!

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!