Friday, 28 June 2013

aku minat dakwah tapi

aku minat dakwah tapi aku sendiri tak sempurna lagi dari segi agama macam mana aku nak berdakwah?
aku minat dakwah tapi solat aku sendiri masih tak menentu macam mana?
aku minat dakwah tapi tajwid aku pun masih tunggang langgang macam mana?
aku minat dakwah tapi aku sendiri pun banyak dosa macam mana nak berdakwah?

aku minat.
aku akan cuba perjuangkan.
aku akan cuba ubah diri aku.
aku akan berusaha mendekatkan diri kepada ALLAH.
aku pasti boleh.
dakwah itu indah. :)

12 comments:

  1. Bismillahirrahmanirrahim
    assalamualaikum ukhti,

    ketahuilah
    dakwah yg paling utama adalah berdakwah kepada diri sendiri

    kita manusia sememangnya x terlepas dr buat kesalahan, kalau nk tunggu sempurna habis akhlak kita memang sampai kesudah tak berdakwah

    maka langkah pertama adalah dengan muhasabah diri, cari kelemahan kita dan betulkan, cthnya katalah rasa solat masih berterabur, maka usaha untuk betulkan kelemahan tersebut, dan semangat untuk membetulkan diri boleh diperolehi dengan membaca hadis-hadis nabi dan mentadabbur ayat-ayat al-quran, cthnya Nabi S.A.W sebut, ganjaran pahala solat jemaah adalah 27 kali ganda solat berasingan, dari situ cari kekuatan utk istiqamah, macam mana nak istiqamah? dengan ajak sekali kawan-kawan untuk join, macamtulah step dakwah, n nak strong power nyer, carik usrah, best usrah ni, bole kongsi2 mcm dalam blog, tp live, lagi feeling :) semoga Allah beri kekuatan dan petunjuk jalan untuk mula berdakwah..

    tapi saya ingatkan untuk ukhti tentang apa itu dakwah

    dakwah itu hati
    dakwah itu akhlak
    dakwah itu hidup

    dan sebaik-baik dakwah, adalah akhlak nabi kita S.A.W :)

    ReplyDelete
  2. dah lame folow sini.

    http://bondaqalish.blogspot.com/2013/06/holiday-giveaway-by-me.html

    ReplyDelete
  3. tiada manusia yang sempurna.. just, bila kita berdakawah, jangan kita terlalu mendabik dada bagaikan diri bersih seputih kain.. itu yang salah dari segi dakwah.. berdakawahlah dan dalam masa yang sama, memperbaiki diri.. :)

    ReplyDelete
  4. Kamek pun minat tapi kamek rasa terasing jark setiap kali kamek ikt usrah. Huhu..

    ReplyDelete
  5. @Ibnu Halim walaikumusslm.

    sy mmg sedang dlm muhasabah diri. sy pun msh berusaha memperbaiki kelemahan diri. alhamdulillah, berada di politeknik mukah (pmu) adalah kli pertama sy menjoinkan diri dalam usrah. usrah nie lah mengajar sy ttg dakwah dan ukhuwwah wlupun mmg sudah lama sy minat bidang dakwah nie dan kli nie sy cuba utk brubah dan memperjuangka dakwah. inshaallah. :)

    syukran atas perkongsian ilmunya. . :)

    ReplyDelete
  6. @Isabel Diaz ya ka? join la slalu xdanya rasa asing gk. . :)

    ReplyDelete
  7. setiapmanusia ada kekurangannya..yang pentik kita bt iklas krana ALLAH..:)

    ReplyDelete
  8. adik tak perlu tunggu diri adik sempurna barulah nak berdakwah.. :) sambil2 berdakwah kepada orang lain, kita dapat baiki diri kita juga.. jangan putus asa ^^

    ReplyDelete
  9. Assalammualaikum....dunia vanilla,

    dakwah itu adalah milik semua orang, dakwah bukanlah hanya untuk ustad atau ustazah,,,

    mselim3

    pls: sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali mereka2 yg berpesan pada kebenaran dan berpesan2 pada kesabaran...

    ReplyDelete
  10. Salam ukhuwah :)

    "Barangsiapa mengucap lailaha illalah , maka dia adalah pendakwah :)" ~sabda rasulullah SAW :)

    sama2 kita baiki diri , semua org x sempurna , kalau nk tunggu semua org sempurna baru nak berdakwah , sampai kiamat x kan ade pendakwah :) hihi

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!