Sunday, 19 May 2013

Tutorial : Scrollbar blog macam BudakVanilla

Assalamualaikum. 
jom buat scrollbar di blog macam aku punya. muahaha.  :D
sama2 kita jadikan blog kesayangan cumel2 kawaii2 belaka. :)


1. Pergi ke Edit Template > buka fold > tekan Ctrl+F > cari kod ]]></b:skin> dan tekan enter

2. dah jumpa? copy n paste kod nie sebelum atau kat atas kod kat no 1. tadi. :)
::-webkit-scrollbar {
width: 8px;
height: 8px;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color: #A9F5D0;
border: 3px solid #FFFFFF;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color: #01DFA5;
border: 1px solid #FFFFFF;
}


3. tukar kod warna yang telah di BOLD kan kepada kod warna yang korang suka.

4. preview dulu dan SAVE la kalau puas hati. :)

comel dok?
smoga berjaya. 
ilal liqa' :)


7 comments:

drop a comment~
arigatouuu!