Sunday, 19 May 2013

Tutorial: Pisahkan Main Wrapper (Entry Borders)

Assalamualaikum.
hari nie rajin nak buat tutorial. nie khas untuk simple template. :) so yang bukan simple template tu aku tak yakin lah dapat ke tak guna tutor yang nie.

preview yang dah jadi. :)

so kita mulakan tutorial :)

1. memula pergi ke templates dan klik benda yang ditunjukkan anak panah merah seperti dalam gambar dibawah. 
klik benda hitam yang ditunjuk anak panah :) klik yang 1 tu je. jangan memandai nak klik benda lain. 

dan jadi camnie kan? 

2. klik Ctrl+F serentak dalam kotak tu dan cari kod .post { tekan ENTER. 

3. bawah kod di nombor 2 korang akan jumpa kod margin: 0 0 $(post.margin.bottom) 0; dan delete kod tu. 

4. kemudian masukkan kod ini dibawah kod di nombor 2. 
margin:0 0 1.5em;
padding:10px;
font-size: 12px;
background:#ffffff;
border: 2px dashed #000000;
border-radius:10px;
line-height:1.9em; 
5. klik Preview Template dan kalau tak da error boleh SAVE  :)

nota pelangi:
Kuning: ketebalan border yang korang nak
Biru: border tu boleh tukar jadi dotted atau solid
Merah: warna border korang. pilih warna SINI

menjadi tak? kalau jadi komen la sikit. :)
ilal liqa'


1 comment:

drop a comment~
arigatouuu!