Wednesday, 22 May 2013

Tutorial : Hilangkan background hitam untuk header transparent

Asssalamualaikum. 
semua dah tau kan ada masalah kalau kita nak tukar header transparent. yang background header transparent tu bertukar jad warna hitam dan tak jadi transparent lagi. so meh kita buat tutorial untuk menyelesaikan masalah ni.. cewah. muahaha.  :D 

1. Pergi ke Dashboard > Layout > (Header)

klik remove header :)



2.  pilih "From the web. Paste an image URL below. "
    masukkan url header korang dalam kotak tu dan jangan lupa tekan ENTER





3. klik SAVE kalau header dah muncul. dan silalah check header blog korang. :)


berjaya tak? 
kalau tak berjaya bagi komen. 
kalau berjaya pun bagi la komen. muahaha. 

p/s : untuk url header tu. korang boleh upload kat blogspot (entry) dan copy image url. *pastikan saiz image original ya. dan boleh guna dah.  :) 

harap bermanfaat. 
ilal liqa'

6 comments:

drop a comment~
arigatouuu!