Thursday, 9 May 2013

Tutorial : Buat Cute Monster Bookmarks sendiri :)

Assalamualaikum.
atas permintaan beberapa kengkawan blogger. jadi aku dengan rajinnya nak buat tutorial melukis yang senang giler nie. korang mesti cuba tau. ajak adik2 sekali mesti best. hehe. budak2 nie selalunya terlebih kreatif. :)

nie yang perlu ada
1. kertas lukisan *yang keras tuu*
2. marker *mata kecik dan mata tebal. haha. marker ada mata ea :P *
3. gunting *pastikan tajam. gunting tumpul? asah guna batu dulu* hehe
mak aih. ckit je kan barang yang korang perlu ada. muehehe


nie je step2 melukis dia. senang ala2 kacang kan? haha :D
  • STEP 1: memula. guna marker yang fine point korang lukis la bentuk utama dia. tak kesah la bentuk kuboid, kiub, boolat, sfera dan sebagainya. *jangan lukis bentuk pelik2 sudah*
  • STEP 2: pastu dalam bentuk tu. korang lukis lagi bentuk. kira jadi macam muka comel dia la. lukis elok2 ya. *jangan bergegar gegar tangan tu* hehe
  • STEP 3: seterusnya. .lukis muka comel2 di dalam step 2 tadi. senang2 lukis je dua titik dan satu mulut.  muahaha. *korang boleh tambah apa2 la yang korang nak*
  • STEP 4: lukis lak tangan, kaki atau mana2 yang korang suka. nak lukis tanduk rusa, telinga arnab, riben minnie mouse pun boleh. pun boleh.  :D dan dah selesai? tebalkan border atau line luar tu guna marker mata tebal. supaya nampal menarik tertarik kau memang dabooommm!


lastly. gunting la monster korang tu untuk dijadikan bookmark. jangan gunting dekat2 tau. jarak2 ckit dari garisan hitam tu. tinggalkan ruangan. :) 

dah gunting? taddaaa! siap dah. :)
nak lebih menarik taambah la mana2 quote yang korang nak. :)
*sorry gambar tak kemas sebab nak cepat* hehe

dah cuba? berjaya tak? gudluck semua. 
selamat mencuba. :)

ilal liqa'

23 comments:

  1. alahai..comelnya.itu baru hitam putih kalau bercolour gempak..hehe

    ReplyDelete
  2. wahh bagus tuto ni. nak try la nnt =D
    thanks for sharing =)

    ReplyDelete
  3. wah,comel sangat monster tu,huhu,satgi nak try la,

    ReplyDelete
  4. Ahhh, nanti nak try ah. comeyyy :D

    ReplyDelete
  5. Comelnyaaa. Nk cuba buat lah nanti.. ^^,

    ReplyDelete
  6. thanks for sharing, waa boleh try nie

    ReplyDelete
  7. comelnya dik! boleh cuba ni ^^ thanks for the tuto!

    ReplyDelete
  8. stepnya semua senang..bahan pon tak banyak mana...cumanya CJM ni pemalas sudah nak lukis2..hehe ;)

    ReplyDelete
  9. wow..pandainye adik ni melukis..jemput singgah blog akak ye :)
    personal blog: queeny-wany.blogspot.com
    blogshop: www.dewaniescarf.com

    ReplyDelete
  10. #Nana Liena : Thanks ya. .nnt wt yg kalerpul lak. .hhehe

    ReplyDelete
  11. Nak try aa camni. Comel gilaaa! :)

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!