Tuesday, 23 April 2013

Tutorial : remove background of a picture

Assalamualaikum.
hari nie nak buat tutorial macam mana nak buang background gambar. tapi sebab aku selalu edit guna pixlr secara online so korang pun belajar la cara online. hehe *senang bagi yang takda photohop tu* kalau buat dalam photoshop pun caranya hampir sama. so kita mulakan tutorial ini ya. hee :)

memula pergi ke SINI. 

1. dah sampai ke tidak? hehe. pastu klik "open image from computer" macam yang kat gambar. pastu pilih la mana2 gambar yang korang nak hilangkan backgroundnya.
*klik kalau rabun* hehe :D



2.  gambar dah masuk kan? klik icon bentuk kunci tu 2 kali sehingga hilang kunci dan hanya ada icon yang di 'tick'. 



3. pastikan layer tadi ada tick ya. 
4. pilih 'wand tool' macam kat dalam gambar dan klik. 



5. pastu lak klik background yang korang nak hilangkan. pastikan ada semut2 kecik keliling tempat yang korang nak hilangkan tu.



6. pastu klik 'Edit' kat atas tu dan pilih 'cut' *tengok gambar kat bawah nie*



tengok. background dah hilang dan bertukar jadi petak2. *tu maknanya dah jadi transparent*



7. untuk save pulak. pilih 'File' kat atas tu dan pilih 'save'



 8. pastu akan keluar pop up macam nie. save la sebagai PNG macam dalam gambar. dan letak la kat mana2 folder dalam laptop korang pastikan save kat tempat yang sama korang ambik gambar nie supaya transparent tu jadi.  :)


TAMAT :)

sekian saja tutorial mengedit gambar kali nie. lain kali sambung lagi.  :)
hehe. harap korang faham la ngan tutorial nie. kalau tak faham jangan segan2 malu2 tanya ya.
malu bertanya sesat jalan.  :) selalu la kita kongsi ilmu ya. :)

ilal liqa' :)


13 comments:

  1. NIce tutoo... Thanks sharing .. Nurrul tak guna pixl sgt.. tak pandai sgt heheh.. Nurrul adobe photoshop..

    ReplyDelete
  2. Dah lama cari tutor nie. Thanks for sharing. :)

    ReplyDelete
  3. terima kasih berkongsi tutor ni..

    ReplyDelete
  4. Wahhhh. Nak try lah ! Kita ade photoshop tp malas nk guna sbb x pandai. Hahaha

    ReplyDelete
  5. #Nurrul : u wlcme. .hehe. .sme je 2. .cma adobe mgkn ssh ckit. . :D

    ReplyDelete
  6. kak sally pinjam tuto kejap..hehehe :D

    ReplyDelete
  7. thanks for tuto ni..dh lma tinggal dunia blogger..kini kembali dgn nafas baru.do visit my blog http://gheartdihati.blogspot.my/

    ReplyDelete
  8. wahh.. thank you.. jumpa akhirnya tuto nii

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!