Saturday, 13 April 2013

tips bercakap dalam bahasa english dengan fasih

Assalamualaikum.
tajuk skema la wei. bwahaha. :D
aku suka dengar orang speaking london. tapi bila part aku lak nak speaking. mak aiih. tergagap gagap je la jawabnye. hehe~
umum mengetahui bahawa bahasa inggeris atau english adalah bahasa komunikasi di seluruh dunia. dunia sekarang semua benda hampir dalam bi. sampai produk tempatan pun dinamakan dengan nama2 bi *standard katanya*. bahasa jiwa bangsa ya.


bwahhaha~



tips speaking london uolls adalah:

  • selalu baca newspaper AKA suratkhabar dalam bahasa inggeris. cari artikel yang best2 gitu dan baca sampai faham. ada jumpa benda yang tak paham. sediakan kamus disebelah. hehe. :3 nak best lagi? baca kuat2. *nie aku slalu buat*. i'm speaking london ya. kekadang sampai bebelit lidah baca. 

  • beli kamus poket yang boleh dibawa kat mana2. bosan2 bukak la kamus tu. tak paham sesuatu bukak la kamus. *aku dulu suka bukak kamus, konon nak cari ayat power* tapi sekarang kureng dah. :D

  • bawak member2 kengkawan semua speaking london. biar la tunggang langgang jap. nanti2 lama2 jadi betol semua la 2. kalau depan kengkawan speaking gagap2 tersekat sekat pun tak rasa malu kan. hahaah~

  • selalu tengok filem yang bahasa utamanya english. *jangan lak tengok filem tak senonoh*. tengok la filem Harry Potter ke. longhat british dia pekat. syok kita dengar. hahaha~ tengok filem tu dan dengar. jangan baca substitle bawah tu. ada bran? :D

  • tips paling best. dengar dan hafal lagu english. aku tau ramai suka hafal2 lirik lagu nie.  senang kan? tapi jangan lak sampai lalai. tak elok tu tak elok. cuba betolkan setiap sebutan ya.


banyak lagi sebenarnya. tapi nie kira tips dari aku sendiri. aku nak speaking fluently. tapi bab belajar pasal grammar pun tak pass lagi. haha. adoooii~. takpa yang penting keinginan untuk belajar tu ada. ilmu nie ilmu. :3
bahasa melayu tetap setia dihati. cewah. :)

ilal liqa' . .

10 comments:

  1. speak and don't be over-confident or low-confident.. juts so-so.. I do love British English than American English :) sounds cool..

    but my lecturer said it's not a kind of loghat, more into a fashion, a style of speaking..

    well, I don't really understand what she meant till now :)

    ReplyDelete
  2. yes sama la...tgh nak improve my English..both, speaking & writing..yang penting kena rajin:)

    ReplyDelete
  3. ya..nak fluet speaking English mmg kena kuat usaha. Baru ada kesedaran sebab tahun ni dah spm. hukhuk :'(

    ReplyDelete
  4. english english im in love.. i love British english. maybe. mkay. haha nice info sis.

    ReplyDelete
  5. utk CJM, CJM cuma tgok video2 omputih atau wayang ke apa ke..tehee~! >_<

    ReplyDelete
  6. kena berbual dgn org yg tak faham bahasa melayu...hehehe baru boleh improve english kita pasal nak tak nak kita terpaksa jugak cakap english...

    ReplyDelete
  7. ina selalu try hafal lagu english ^^

    ReplyDelete
  8. saya punya english bila menulis okay je. sampai nak cakap... huu lidah kelu T_T

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!