Tuesday, 30 April 2013

Barang Zalora dah sampai :)

Assalamualaikum.
gembiranya jantung, hati, paru paru, limpa dan segala isi perut. hehe. barang yang order guna baucer rm50 dah sampai pagi tadi. baru kira2 lima hari lepas aku order. hari nie terus sampai. waaa. cepatnya penghantaran dia *aku jauh di sarawak* tapi punyalah cepat. aku ingat tunggu seminggu lebih camtu. rupanya lebih cepat dari yang disangka. syabas ZALORA. happy sangat bila dah sampai. rasa nak lompat2. hehehe ALHAMDULILLAH. rezeki dunia blog kan? :)

beberapa hari dulu2 yang aku tak ingat hari apa. aku dapat email dari zalora dan dapat baucer rm50. *tak sia2 aku mintak. hahaha* so godek2 zalora dalam beberapa jam gitu. aku pilih harga yang berpatutan dengan baucer. heehe. taknak pilih murah2 membazir kononnya. jadi aku pilih beg sebab aku suka beg. harga pun hampir2 rm50 dan free shipping to all malaysia. bestnye. haahaha :D dah la dapat free. dapat lagi gift card 10% diskaun dengan pembelian di ZALORA. muehheehe

nie hah yang aku order. aku jatuh cinta dengan pelbagai jenis beg sekarang. hehe :D

masih dalam plastic lagi. wakaka :D

masih dalam parcel GDEX. terbaek.

gambaran sebenar. memang serupa dalam gambar kat zalora. terbaek lerr.

budak happy dapat barang zalora. muehehe. :D
*kualiti gambar kureng* henpon murah la katekan. wakaka :P


ada rezeki kita shopping lagi di ZALORA.
thanks a lot ZALORA malaysia boleh!!


korang bila lagi? :)
ilal liqa'

Monday, 29 April 2013

1st Giveaway By Izah & Ecah

Assalamualaikum.  :)
jom join ga nie. support sesame blogger kn . :D
hadiah pun menarik. :)

ilal liqa' :)

Freebies Background: Floral

Assalamualaikum.
lagi2 mood rajin nak bg freebies. :)
kali nie corak2 bunga2 lak. 
sesuai untuk mana2 blog. 
kalau ambik bagitau ya. :D


http://1.bp.blogspot.com/-IgK2iqht_lo/UX2yfHEI5MI/AAAAAAAADIw/IvC6RENWB40/s1600/FFE6E5F47187FFFFFF_202.png

http://4.bp.blogspot.com/-xD34FrhTaAE/UX2yf6d29II/AAAAAAAADI4/blW8vaCb25s/s1600/E5F8FF71CDF4FFFFFF_202.png


http://4.bp.blogspot.com/-PzcDbxJw3KM/UX2ygkwOtPI/AAAAAAAADJA/OV_1veyMznY/s1600/FCE5FFE371F4FFFFFF_202.png


http://1.bp.blogspot.com/-jasTBvh12DA/UX2yhErZLPI/AAAAAAAADJI/PeXQut44S3s/s1600/E5FFE971F47AFFFFFF_202.png


http://4.bp.blogspot.com/-G--T_0KRVt4/UX2yhpTRdCI/AAAAAAAADJM/Crfu2Qxhd-Y/s1600/FFF7E5F4C971FFFFFF_202.png

http://3.bp.blogspot.com/-8Hls_OyT8Xk/UX2yhz0qGSI/AAAAAAAADJY/bdZjE891-ks/s1600/E6E5FF71B0F4FFFFFF_202.png


http://1.bp.blogspot.com/-A_YLd9qPYYc/UX2yiZUIlBI/AAAAAAAADJg/YtokTw92BFM/s1600/FFFEE5F8FD6EFFFFFF_202.png

http://4.bp.blogspot.com/-cCHFwkt3ZC4/UX2yolxL5hI/AAAAAAAADJw/taI1NGL51vg/s1600/FFE5FCFD6EEDFFFFFF_202.png

p/s" mood buat tutorial tak datang2.alahai. :D

ilal liqa'

Sunday, 28 April 2013

Tanda-tanda Sebelum Kita Meninggal Dunia

Assalamaualaikum.
meh baca buat pedoman. mati itu pasti. setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. sama2 la kita beramal. :)



Tanda-tanda Sebelum Kita Meninggal Dunia

100 hari sebelum kematian – Ini adalah tanda pertama dari Allah kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

40 hari sebelum kematian – Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arasy Allah. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

7 hari sebelum kematian – Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan.

3 hari sebelum kematian – Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 hari sebelum kematian – Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Hari kematian – Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

#Dari Allah kita datang, kepada-Nya jua kita kembali. Hanya khusnul khatimah yang kita kejari.

sumber: muka buku

sedikit nasihat dari aku yg penuh dosa. ucapan innalillahi wa innalillahi rojiun bukan hanya perlu diucap bila dengar org meninggal. tapi amalkan gak bila ditimpa musibah *macam barang kena curi, patah hati, terlanggar tiang pokok. erkk* hehe. kita sebagai manusia patut ingat mati selalu *ingat mati ingat mati*. ALLAH maha pemurah. sedangkan kita hanya ingat mati pun dikurniakan pahala. SUBHANALLAH. segala pujian hanya untuk ALLAH. :) 

ALHAMDULILLAH. :')


ilal liqa'

Freebies Background: Tribal Triangle

Assalamualaikum.
hari nie rajin nak bagi freebies pulak. hehe. 
kali nie nak bagi freebies background. 
apa lagi. grab as much as u can. *wakaka*
kalau nak ambik bagitau tau!. komen2 je gitu.


http://2.bp.blogspot.com/-jRWdHN6m6-w/UXxjnZLcJaI/AAAAAAAADGI/NmzbhC9t2lc/s1600/E0F1E8FF7171E0F1E8F79F9F_224.png


http://4.bp.blogspot.com/-1rFUbxiwyVc/UXxjmZGtHCI/AAAAAAAADGA/b5qK-h6UJwI/s1600/C0EB98E0848B7482A813265c_224.png


http://2.bp.blogspot.com/-KPeCRBEpwsM/UXxjpXDwf3I/AAAAAAAADGQ/Idsl4aPiCpU/s1600/E0F1E8FF5D69E0F1E8628BFF_224.png


http://4.bp.blogspot.com/-vBnSXm3yAFc/UXxjrdnUOJI/AAAAAAAADGY/qkqf95cwtlM/s1600/EFFAF432E12EE0F1E8628BFF_224.png


http://1.bp.blogspot.com/-YohlNCceN28/UXxjtzpZqtI/AAAAAAAADGg/KpAMa6933I0/s1600/E0F1E8FF5D69E0F1E8FF62C4_224.png


http://3.bp.blogspot.com/-jxArY4gf9R4/UXxjwHj0LUI/AAAAAAAADGo/Sfb9V-QsjNE/s1600/F6F2FFFF5D69E0F1E862FF6D_224.png


http://4.bp.blogspot.com/-7kka-gHcPIY/UXxj81058jI/AAAAAAAADG4/R4I1CkbHbxw/s1600/E0F1E8AF12D7E0F1E8628BFF_224.png


http://2.bp.blogspot.com/-JIziraHMdTM/UXxj88BgPMI/AAAAAAAADG8/iJIfx-qNPiE/s1600/E0F1E8FCB5EDE0F1E8F15AC6_224.png


http://3.bp.blogspot.com/-IgXfJJGboxw/UXxj_xt5sVI/AAAAAAAADHI/wAYtc9HzqX4/s1600/E0F1E84ED633E0F1E8AEF15A_224.png


http://1.bp.blogspot.com/-WXSL39C_J8I/UXxkAWPmUSI/AAAAAAAADHQ/UqL-Mt0-C6g/s1600/E3D02D4ED633DDDDD3AEF15A_224.png



okay dah pilih? meh la tukar2 background blog tu. hehe :)
ilal liqa'

Saturday, 27 April 2013

Larangan Syarak Berkenaan Tabarruj (Berhias) Ke Atas Wanita

Assalamualaikum. :)
aku buat entry khas buat peringatan untuk kaum wanita dan diri aku sendiri.  :)
kadang2 kita ambil mudah dalam soal aurat. aurat tetap aurat dan ia WAJIB ditutup.
dah settle semua soal aurat? dah tutup apa yang patut? meh nilai diri. tabarruj kah kita dalam menutup aurat?



Tabarruj adalah perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seseorang wanita sehingga menarik perhatian ramai, tetapi tanpa membuka bahagian–bahagian sulit (aurat).  Ini dibatasi dengan tanpa membuka bahagian-bahagian sulit (aurat) kerana Tabarruj dengan memperlihatkan aurat adalah dilarang tanpa mengambil kira samada seseorang wanita itu menarik perhatian ataupun tidak. 

Isunya bukanlah kerana tidak menutupi aurat, contohnya perbuatan seperti memakai make-up dimuka, dijari, ditudung atau baju atau menghiasi kaki seperti memakai gelang kaki.  Kesemua perbuatan berhias ini, jika tidak menjadi kebiasaan di kawasan dimana seseorang wanita itu tinggal, dan perhiasan ini menarik perhatian, maka ini dipanggil Tabarruj dan ini adalah  dilarang.  


Jadi, contohnya, jika seseorang wanita itu mewarnai kukunya didalam sebuah kampung yang kebiasaan wanita-wanitanya tidak mewarnai kuku mereka, maka perbuatan berhias ini akan menarik perhatian, dan ini adalah dilarang, walaupun tapak tangan bukanlah aurat.   

Dan jika dia berjalan, kedengaran bunyi gelang kakinya dan menarik perhatian kepada perhiasan dikakinya, walaupun kakinya tertutup, ini juga dianggap Tabarruj dan ini adalah dilarang.

Jika seseorang wanita itu memakai sehelai tudung broked yang bukan kebiasaannya,  dan ini menarik perhatian, maka ini dianggap Tabarruj dan ini adalah dilarang walaupun rambutnya terlindung.

Jika seseorang wanita itu memakai Jilbab (jubah) yang mempunyai motif dibahagian dada yang boleh menarik perhatian, maka ini adalah Tabarruj dan ini adalah dilarang walaupun Jilbab adalah pakaian yang Shar’ei.

Kesimpulan: Berpakaian yang boleh menarik perhatian (walaupun tanpa membuka aurat) adalah Tabarruj dan ini adalah dilarang. Berpakaian dengan cara yang membuka aurat adalah sama sekali dilarang, tidak kira samada ia menarik perhatian ataupun tidak. Sudah semestinya membuka aurat adalah sesuatu yang dilarang.

Menarik perhatian adalah penentu samada berpakaian itu adalah Tabarruj atau pun tidak.  Manakala berpakaian yang tidak menutup aurat pula bukan terletak pada hukum Tabarruj, tetapi pada hukum aurat dan dalil-dalilnya adalah jelas, dimana seseorang wanita itu dilarang untuk membuka auratnya ,walaupun tidak menarik perhatian. 


Allah Subhanahu wa Taala berfirman : 
“Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung kedadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka …..” [TMQ An-Nur (24) : 31]



“Dan hendaklah mereka menutup kain tudung kedadanya…” 
[TMQ Al-Nur (24) : 31]yang bermaksud melilit tudung kebahagian pembukaan baju supaya leher tidak kelihatan dan tudung akan menutupi  bahagian kepala, telinga dan leher, hanya kelihatan muka dan tapak tangan sahaja.

harap dapat dijadikan ilmu buat semua..  :)
ilal liqa

Friday, 26 April 2013

dapat CPUV pertama

Assalamualaikum.
ala. gembiranya. alhamdulillah. dapat cpuv pertama dari nuffnang. makasih nuffnang.
yeyeh! haha. baru petang nie aku bukak nuffnang. tiba2 rajin lak nak check2. hehe
terkejut sangat tengok nie. hehe. thanks sangat2 nuffnang.


hehe. semoga berjaya buat blogger yang berblogging sambil menjana income. hehe. 
jangan cepat mengalah tau. :) 

ilal liqa' :)



Segmen Suka-suki

Assalamualaikum. :)
jom join segmen nie. .hadiah semua gempak2. :D
tamat esok.  :3 last minit ke join nie?. haha. 
harap menang la ye. .hehe

klik banner comel lotte nie. :D

ilal liqa' 

Thursday, 25 April 2013

segmen simple-simple by mohd zuhri


Assalamualaikum.  :)
hati nie join segmen simple simple nie. 
rajin mohd zuhri nie buat segmen ea. hadiah pun gempak2 gak. :)


Hadiahnya ?? novelx2 (tajuk suami aku ustaz dan sebenarnya saya isteri dia)
(novel x2 lagi boleh pilih  sendiri ) , (topup rm 5x10) , (selendang x2) , (bantal  boleh tulis nama sendiri x2 )

TAMAT ?? 4/5/2013
jom join semua. klik banner tu. tak rugi pun. :)
ilal liqa. :D


Wednesday, 24 April 2013

Menang segmen template paling cantik, kemas, ringan

Assalamualaikum.
yahoo. .berita baek. kita menang dalam segmen template paling cantik oleh Mohd Zuhri.
alhamdulillah. hehe. gembira dan terperasan jap. hehe. :D aku join SINI.
dan pengumuman pemenang di SINI. 

klik untuk tumbesaran

aku menang topup rm10 dari cik sponsor yg comel.
baru tadi dia bagi. thanks sangat2 ya. moga murah rezeki. :D


thanks again ya. :)
makin semangat nak join segmen haha. :D
bagi yang join mana2 segmen atau giveaway tu gudluck ya smua. :)

ilal liqa' 

Tuesday, 23 April 2013

Tutorial : remove background of a picture

Assalamualaikum.
hari nie nak buat tutorial macam mana nak buang background gambar. tapi sebab aku selalu edit guna pixlr secara online so korang pun belajar la cara online. hehe *senang bagi yang takda photohop tu* kalau buat dalam photoshop pun caranya hampir sama. so kita mulakan tutorial ini ya. hee :)

memula pergi ke SINI. 

1. dah sampai ke tidak? hehe. pastu klik "open image from computer" macam yang kat gambar. pastu pilih la mana2 gambar yang korang nak hilangkan backgroundnya.
*klik kalau rabun* hehe :D



2.  gambar dah masuk kan? klik icon bentuk kunci tu 2 kali sehingga hilang kunci dan hanya ada icon yang di 'tick'. 



3. pastikan layer tadi ada tick ya. 
4. pilih 'wand tool' macam kat dalam gambar dan klik. 



5. pastu lak klik background yang korang nak hilangkan. pastikan ada semut2 kecik keliling tempat yang korang nak hilangkan tu.



6. pastu klik 'Edit' kat atas tu dan pilih 'cut' *tengok gambar kat bawah nie*



tengok. background dah hilang dan bertukar jadi petak2. *tu maknanya dah jadi transparent*



7. untuk save pulak. pilih 'File' kat atas tu dan pilih 'save'



 8. pastu akan keluar pop up macam nie. save la sebagai PNG macam dalam gambar. dan letak la kat mana2 folder dalam laptop korang pastikan save kat tempat yang sama korang ambik gambar nie supaya transparent tu jadi.  :)


TAMAT :)

sekian saja tutorial mengedit gambar kali nie. lain kali sambung lagi.  :)
hehe. harap korang faham la ngan tutorial nie. kalau tak faham jangan segan2 malu2 tanya ya.
malu bertanya sesat jalan.  :) selalu la kita kongsi ilmu ya. :)

ilal liqa' :)


Not a GA Blue But Giveaway

Assalamualaikum.



Not a GA blue but giveaway? errkk. apa maksud nya bukan giveaway (GA) biru tapi giveaway.
amat mengelirukan tajuk title propaganda dan tuan punya blog tu nak kita wat entry sekreatif mungkin. so aku sahut cabaran nie.

so challenge accepted *muka ala hero terima challenge gitu*



memula ceghita dia cenghini. 


aku buat muka ala2 poker face *takdak perasaan* masa memula tengok giveaway nie kat blog2 blogger yang join ini giveaway. *biasala ka. takkan aku nak over suprise lak*



so aku pergi la ke blog incik Mohd Ridzwan.
dengan muka kira kira macam dalam gambar nie. hehe~ 
syarat2 sangat la senang. like. follow. 



Tiba tiba terbaca Step 4:
Entry yang paling KREATIF DAN ASLI akan dipilih sebagai pemenang.

NOOO~
kira macam nie la expersi muka mula mula.
macam susah je? susah ea buat entry kreatif.  susah?


tetiba aku tengok benda nie. macam mengejek je. hehe :D
ini bukan problem kan? 
so aku join la kan. dengan otak beku dibawah paras beku. 
sedang mencari idea. . . . .


after 5 minutes later. 



after 30 minutes later. 

idea! y u no come! 



after a few days later
hmm. xpe la idea taknak datang. kita xmenang pun takpe. takpe. takpeee. kita redho je. redho je ya. 

LOL. trololol. 

adakah aku pemenangnya? :D


saja join bagi support sesama blogger. :) hehe. 
ilal liqa' :)