Tuesday, 5 June 2012

Kegilaan remaja zaman ini *Betol ke?*


Assalamualaikum. .
kamera DSLR memang menjadi kegilaan remaja zaman sekarang. .
kadang2 ada yang minat tu untuk suka2 dan saja nak bergaya. .
atau memang betol2 minat bidang fotografi nie. .
saya pun minat kamera nie. .tak kesah la jenama apa. .
memang minat sangat2 la. .sebab cita2 saya ada kaitan dengan pengunaannya. .
bukan jadi photographer ya. .tapi kerja yang penuh ngan mengedit gambar. .hehe. .
tapi belum ada bajet nak beli (╥_╥). .tunggu duit tabung kita penuh la ye. . :)

jom kongsi sedikit info pasal kamera DSLR nie. .
DSLR adalah Digital Single-Lens Reflex/ SLR single lens reflex. .kamera nie bertanggungjawab menghasilkan gambar2 yang cantik dan artistik (kalau takcantik, tu salah orang yang ambik gambar la. .heehee)

kamera DSLR lensanya (yang depan tu. .) boleh ditukar ganti dan ubah apa2 komposisi. .kamera DSLR mempunyai saiz sensor yang lebih besar daripada kamera kompak. . (kamera biasa yang selalu disebut PNS-Point & Shoot. .banyak kat pasar. .hehe). .pemilihan kamera nie jangan ditentukan dengan saiz megapixel tapi check2 sensor dia. .(tanya tuan kedai kalau tak tahu. .)
makin tinggi sensor makin tinggi la resolusi gambar. .kualiti pun tinggi. .cantikk lagi. .(makin mahal pulak harga. .). .kamera DSLR nie membolehkan si pengguna mengawal sepenuhnya fokus, ISO, shutter speed dan aperture secara manual. .(pandai2 la adjust ya. .makin kreatif cara korang adjust, makin cantik hasilnya. .tapi jangan main hentam kromo je. .hehe). .dan juga bukan semua benda dalam kamera nie auto. .so untuk menyelesaikan masalah. .gunalah cara manual walaupun susah sikit nak handle. .(kacang jerr. .)

kalau orang yang memang pro tu. .diaorang memang dah tau keadaan sebelum memetik shutter. .mengawalan cahaya jugak penting. .boleh edit exposure atau ISO kamera tu. .shutter speed pun penting untuk mengawal cahaya mengikut masa. .pandai2 la korang ye. .focus pun penting. .ada ke orang yang ambil gambar tanpa focus? cuma photographer yang tau. .hehe

kalau korang beginner lak. .baru mula nak berjinak jinak dalam bidang nie. .pilih la kamera yang sesuai. .belajar jugak tips2 penting dalam penjagaan kamera nie. .jangan sesekali buang camera manual tu. .(ada dalam bentuk buku). .belajar jugak la cara2 guna settings dia macam ISO, aperture, shutter speed. .lebih banyak korang tau lebih cantik gambar dihasilkan. .(bestnye tu. .hehe). .

last but not least, gambar yang cantik dan berkualiti terhasil daripada photographer yang kreatif dan pandai mengatur settings kamera. .kreativiti takkan hilang ditekan zaman ok. . ✖‿✖


syukran jazilan sebab sudi baca entri yang tak seberapa nie. .
harap korang tak bosan. .
maafkan saya jika ada perkara di atas ada yang salah. .(betol la tu!!!)
✖‿✖senyum selalu. .✖‿✖
JAZAKALLAHUKHAIR. .

© Profile Original & Official®
█║▌│█│║▌║││█║▌║▌
Verified Official by BudakVanilla





6 comments:

  1. Wooww !! Gilaaa cOoooooolll beb !! ahahaha ! picture tu je laa .. ahahaha ! t'ingin da cmre cmyaa !!

    ReplyDelete
  2. aku x suka pegang kamera atau memiliki camera... sebab nanti gmbr aku xde dalam gambar.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la. .nak ade dlm gmbr? edit2 je la. .haha

      Delete
  3. howdy budaksukavanilla.blogspot.com admin found your site via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumer-services.net they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic Take care. Roberto

    ReplyDelete
  4. dah lama berangan nak camera Digital Single-Lens Reflex tu . .
    setiap kali tengok orang lain pegang camera tu huh!geram je tengokk . .
    hahaha . .

    ReplyDelete

drop a comment~
arigatouuu!